200d637c832ea017d966497bc6385af9.jpg
6a1a270a6c2b5e74dde6af9d3860a68a.jpg
АИР Боженци
  
 
Легендата разказва, че при превземането на Търново от турците болярката Божана успява да избяга от столицата и да намери спасение в Балкана, в земите, където днес се намира Боженци – архитектурният резерват, запазил нейното име.
От Габрово до Боженци ви делят 15км. Селото е под закрилата на ЮНЕСКО – в него е запазена автентичната възрожденска архитектура и съществува забрана за строеж на сгради, които не са в стила на селото.
Тук можете да се разходите по калдъръмените улички и да пиете кафе на пясък, а също така и да посетите две къщи, превърнати в музей, и да се запознаете с бита на божанкалии от 18-19в.
Освен за приятна почивка, Боженци е място с много творческа атмосфера: всяка година тук се провежда пленер на детската рисунка, където се събират деца от цялата страна, които предават през своя поглед и чрез различни материали (масло, туш, акварел и т.н.) духа на селото.
За почитателите на дългите разходки сред красивата балканска природа има чудесно предизвикателство: Боженци се свърза с Трявна посредством екопътека.

Запитване за стая

Calendar
Calendar
  • Запитване за стая

Facebook

Забележителности